Самсоненко во Македонија доаѓа есента 2006 година. Само неколку месеци по победата на партијата на Никола Груевски. Во Македонија стигнува преку аеродромот Александар Велики, но неговите фирми пристигнуваат преку оф шор-дестинации. Погледнете го кусиот документарен филм изработен од СКУП Македонија во којшто под истрага е Сергеј Самсоненко, рускиот контроверзен бизнисмен кој профитираше од одредени државно-спонзорирани договори во Македонија.