СОНК не го прифати предлогот на Министерството за образование и наука за зголемување на платите од 10 отсто кое би било од април следната година и најавува генерален штрајк и целосен прекин на наставата за 11 ноември.

Вака одлучил Советот на СОНК кој не е задоволен од 10 -те проценти покачување на платите кое го понуди МОН како и од рокот – април следната година и инсистира тоа да биде во јануари.

Претседателот на СОНК Јаким Неделков на денешната прес-конференција рече дека своите интереси ќе ги бранат со штрајк што се предвидува за 11 ноември годинава.

-Советот на СОНК во овој период на помирување до генералниот штрајк, до кога има 15 работни дена, уште еднаш го отвора барањето до МОН и бара предвиденото зголемување да не почнува од април 2020 година, туку наше барање е да почне од 1 јануари 2020 година, рече Неделков.

Од СОНК предлагаат понудените 10 отсто да бидат предмет на договарање, односно, како што рече Неделков, да се понуди поголемо зголемување. Како придружни барања што ќе се достават до МОН, како што најави Неделков, се измени и дополнувања на колективните договори за основно и за средно образование во кои ќе се иницираат регрес за годишен одмор, надоместоци поврзани со превоз на вработените, прекувремените наставни часови кои досега воопшто не се исплаќале, ревидирање на плаќањето во комбинирана настава… Неделков смета дека е итно барањето за изготвување и потпишување на колективен договор за високо образование и наука кој би бил со период на имплементација од 1.1. 2020 година.

Одговарајќи на новинарско прашање, Неделков рече дека доколку не се исполнат нивните барања би се одржал штрајк кој ќе биде со прекин на работниот процес во основните, средни и високообразовни институции.

Тој очекува во меѓупериодот до најавениот штрајк, нивните барања да бидат разгледани и да имаат средба со претставници на Владата и на МОН.

Претседателот на СОНК  на 8 октомври беше на средба со премиерот Зоран Заев и министерот за образование Арбр Адеми кога беше понудено покачување на платите од 10 отсто од април следната година. Неделков тогаш рече дека конечниот одговор на понудата ќе ја даде откако ќе ги добие мислењата од членството преку нивните регионални организации.

Барањето на СОНК од почетокот на учебната година беше зголемување на платите на наставниците за онолку проценти за колку што е зголемена минималната плата во државава, односно до 25 проценти. Синдикатот на првиот училишен ден одржа предупредувачки штрајк со најава дека тој ќе биде генерален ако за еден месец не биде постигнат договор со Владата.

СОНК организираше предупредувачки штрајк на почетокот на учебната година која поради тоа започна со еден ден задоцнување.

Според Синдикатот просечната плата на наставничкиот и професорскиот кадар во основното образование е 21.600 денари, а 22.500 денари во средното образование, додека помошно техничкиот пресонал има 13 илајди денари плата.