Согласно идејното решение и Деталниот урбанистички план планираната висина на објектот Драмски театар е 35 метри, а вкупната нето површина на објектот е 33.543 метри квадратни, соопшти денеска министерката за култура Елизабета Канческа Милевска.

Долниот дел ќе биде наменет за театарот, а горниот дел со површина од 12.710 метри квадратни за деловни објекти на приватниот партнер. Предвиден е паркинг простор за 204 возила.

– На местото на досегашниот објект на МНТ Центар, пак, планирана е изградба на современа зграда во висина од 40 метри која е во фаза на проектирање. Избрано е идејно решение, фирма која го работи проектот и очекуваме за два месеци да биде ревидиран. Консултантската фирма која е избрана ќе работи на таа физибилити студија. Многу работа е завршена, потенцира Канческа Милевска и додаде дека изградбата на нови современи мултифункционални објекти на местото на сегашниот Драмски театар и на Театарот Центар по пат на јавно приватно партнерство е предвидена во Програмата на Владата и Министерството за култура, јавува МИА.

Автори на идејното решение за објектот „Драмски театар“ се архитектите Емил Јагени, Елена Икономов, Јасна Милојковиќ и Билјана Стојменовска од студиото „Платформа“ додека идејното решение за „Театарот Центар“ е дело на архитектите Минас Бакалчев и Митко Хаџи Пуља.

Паралелно со изработката на проектната документација за предвидениот објект кој треба да биде изграден на местото на досегашниот објект на Драмскиот театар-Скопје, Министерството склучи договор со консултантската фирма „Грант Торнтон“ за изработка на физибилити студија со која ќе се утврди оправданоста, моделите и начинот на реализација на овој проект, преку модел на јавно-приватно партнерство.