Точно напладне Студентскиот пленум ја започна блокадата на изборите за студентски лидер на УКИМ.

На Правниот факултет за време на гласањето дојде до жестока расправа меѓу претставници на Пленумот и изборната комисија на СПУКМ.

Студентскиот пленум уште еднаш укажа на нелегитимноста на изборите, посочувајќи прво, на гласачкото ливче на кое се гласа за студентски лидер, кое според нив повеќе наликува на флаер, нема печат и нема регистерски број, туку на него се испишани само имињата на кабндидатите.

Пултот за гласање е поставен на самата маса каде седи комисијата и единствено гласачката кутија е импровизиран параван меѓу гласачот и комисијата.

 

plenum1

Од Студентскиот пленум обвинуваат дека комисијата вопшто не ги легитимира студентите, ниту пак членовите на комисијата се легитимирале, кога тоа било побарано од нив.

Студентскиот пленум претходно побара изборите да се одложат пред да се случат какви било блокади.

„Овие избори се распишани од студенти кои веќе две години им е истечен мандатот и со тоа го изгубија правото да распишуваат избори. Овие избори се спроведени во лето надвор од академската година, кога најголем број од студентите не се во Скопје и не можат да гласаат. На овие избори нема избор! Двајцата кандидати кои претендираат да станат студентски претставници својата кандидатура ја темелат на поддршката на 13 парламенти на матичните факултети кои немаат право да ја дадат истата бидејќи им е истечен мандатот“, стои во повикот за бојкот на Студентскиот пленум.

Пленумци досега во повеќе наврати аплармираа за незаконитоста околу целата постапка за спроведување на студентските избори.Пред две недели тие упаднаа во просториите на Студентскиот Парламент со цел да добијат информации според кој Правилник се организирани изборите, зошто без избор и јавно истакнат оглас на сите матични факултети и  во сезона кога студентите се надвор од Скопје и немаат можност да гласаат.

Тие посочија дека рокот бил скратен за 10 дена, што според нив во таков кус рок невозможно е да се соберат 3 илјади студентски потписи за поднесувањ на кандидатура.

Актуелниот претседател на Студентскиот Парламент, чиј мандат е истечен пред две години, вели дека треба д аим се даде шанса на студентите да спроведат избори.

-Матичните факултети се посебни правни тела, јас не сум надлежен, можам само да кажам дека изборите се организирани согласно Статутот, сите имаа шанса да поднесат кандидатури и да се информираат соодветно со писмени барања, тоа е мојот коментар.

Писмено да се обратат за целата постапка беше одговорот на Спироски и во текот на расправијата со Пленумц, кога дел од членовите на Парламентот, ги обвинија студентите кои бараат одговори дека се платеници на СОРОС.