Здружување во опозицијата: ВМРО-ДПМНЕ и АА/А со заеднички настап на локалните избори

Два месеца пред локалните избори се дефинираат партиските коалиции за заеднички настап во повеќе општини. Потпишување договор за соработка со најголемата македонска опозициска партија најави Алијанса...

ДУИ со платформа од пет столба: Стравуваат ли интегративците од реприза на 2006 година?

Платформата на ДУИ се темели на пет столба - На изборите не се тркаме со повеќе од две листи; Партијата која ќе добие глас повеќе, зборува во име на Албанците во другите општини; Партиите и пратениците кои имаат глас помалку, даваат поддршка на првата партија која за стратегиските линии ќе зборуваат во името на сите пратеници Албанци, а за дневно политички прашања ќе биде главен коректор; Пратениците на партиите кои не победиле, не водат разговори на страна за да ги ослабнат преговарачките позиции на победничката партија (како во 2006); Можност за соработки во разни форми во интерес на граѓаните меѓу албанските политички партии. Вечерва во 19 часот, Алијанса на Албанците и Алтернатива ќе маршираат за демократија