Нема промени за административците – продолжуваат да работат од канцеларија, мерките за штедење струја даваат резултат

Не се остварија стравувањата на синдикалците за евентуална работа од дома претстојнава зима, поради енергетската и економската криза. Од Владата за ваквата идеја информираа на почетокот...

Администрацијата на Бајден ја намалува употребата на стакленички гасови што ја загреваат климата

Американската агенција за заштита на животната средина (ЕПА) денеска донесе правило за намалување на употребата на стакленички гасови што се користат во фрижидери и климатизери за...

Шаќири: Реформата на државната администрација и дигитализацијата се главните приоритети на Владата

Годишниот политички дијалог, кој се одржа онлајн, под покровителство на Регионалната школа за јавна администрација (ReSPA), ги собра министрите за јавна администрација од регионот заедно со...

Шаќири: Реформата на јавната администрација и дигитализацијата – процеси што ја одредуваат европската иднина на земјата

Министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири денеска се сретна со Елида Речи од Одделот за социјални и економски прашања на Обединетите нации во Њујорк,...

Национален систем за квалитет и ефикасност на услугите на државната администрација

Во тек е проект насочен кон зголемување на квалитетот и ефикасноста на услугите на државната администрација, информира Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА). – Квалитетот...

Влада: Висината на месечен додаток кај најангажираните службеници може да се зголеми до 30%-исплатата после изборите

Согласно Уредбата, право на додаток на плата до 30% од редовната плата може да се оствари заради специфичност на работите и работните задачи и зголемен обем...

Заев: Кратење на плати е непопуларна мерка, но сега е потребно државничко поставување

Лидерот на СДСМ во емисијата „360 степени“ на ТВ „Алсат“ посочи дека израмнување на платата на сите во услови на кризата поради коронавирусот е на линија на солидарност, односно оние со повисоки примања, логично е повеќе да помогнат на државата. За изборите, пак, рече дека најоптимистичко сценарио е нивно одржување во јуни