Османи ги обелодени предлозите за амбасадори: Поповска во Бугарија, Буџаку во Канада, Фрчкоски во ОН

По добиените агремани и потпишаниот указ од страна на претседателот Пендаровски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи, на својот Фејсбук профил ги обелодени предлозите за амбасадори:...

Заев на состанок со амбасадорите од ЕУ: До крајот на словенечкото претседателство да се постигне напредок во евроинтеграцијата на државата

Премиерот Зоран Заев, на редовниот годишен состанок со шефовите на дипломатските мисии на земјите членки на ЕУ во државава, што се одржа вчера во Владата, изрази...

Според новиот Закон за МНР: Најмалку 80 отсто од амбасадорите ќе бидат кариерни дипломати

Република Северна Македонија има вкупно 57 дипломатско-конзуларни претставништва (ДКП), од кои 42 се амбасади, осум се постојани мисии и девет се генерални конзулати. Од нив, во моментот непополнети се 23 амбасади и четири постојани мисии, додека сите генерални конзулати се пополнети

Кабинет на Иванов: За сите предложени амбасадори, постапката е во тек

Кабинетот на претседателот Ѓорге Иванов ги демантира тврдењата на Дипломатскиот клуб Скопје за блокада на назначување шефови на дипломатско-конзулрните претставништва на Македонија. – За сите предлог-кандидати...