Русија се сеќава: Петнаесет години од терористичкиот напад во Беслан

Крвавиот настан се случи во градот Беслан на 1 септември во 2014 година кога повеќе од 30 терористи упаднаа во едно училиште и како заложници земаа околу 1.100 деца и нивни родители кои ги држеа во фискултурната сала без вода и храна цели три дена. Во нападот загинаа 334 луѓе (318 заложници од кои 186 деца), а стотици други беа повредени. За време на спасувачката операција загинаа 21 припадник на руските специјални сили