Протест на иранските фудбалери во Катар: Одбија да ја пеат националната химна

Иранските фудбалери на Светското првенство во Катар одбија да ја пеат нивната национална химна пред натпреварот со Англија, изразувајќи поддршка за антивладините протести во нивната матична...

Кацарска – Спано: Потребна поширока и систематска примена на јуриспруденцијата на ЕСЧП во праксата на Уставниот суд

Во рамки на Конференцијата „Ефикасен поврат на имот во согласност со европските стандарди“, која се одржува во Скопје,  се одржа заедничка работна средба на претседателот на...

На 10 декември од сега па натаму ќе се доделува наградата за човекови права „Мето Јовановски“

Собранието денеска ја усвои предлог – одлуката за именување на претседател и членови на Oдборот за доделување на државната награда „Мето Јовановски”. Во Македонија за првпат...

Пендаровски: Да создадеме услови за жените да носат сами одлуки за своето тело

Унапредувањето на човековите права, вклучително и правата на жените, е предуслов за развој на секое општество втемелено врз демократски принципи. Мојата земја е поддржувач на прогресивните...

„Фридрих Еберт“: Наградата за човекови права за 2020 година за Зоран Заев

Фондацијата „Фридрих Еберт“, на двегодишнината од Преспанскиот договор, објавува дека наградата за човекови права за 2020 година ја доделува на Зоран Заев. Официјалното доделување на признанието...