Бугарско-македонската комора апелира до Заев и Јанев за надминување на политичката криза и економско поврзување

Бугарските и македонските граѓани и натаму плаќаат најскап роаминг во регионот, поминуваат низ двојна гранична и царинска контрола, не можат да користат даночни олеснувања при напуштање...

Институт ОХРИД: Подмладоци на партиите ќе потпишат декларација за фер, слободни и демократски избори

Во организација на Институтот ОХРИД, денеска ќе се одржи традиционалното потпишување на Декларација за фер, слободни и демократски избори меѓу претседателите на подмладоците на политичките партии....

Подмладоци на партиите потпишаа Декларација за фер, слободни и демократски избори

Претседателите на подмладоците на 33 политички партии денеска потпишаа Декларација за фер, слободни и демократски избори, а со парафирање на документот тие демонстираат и решителност за...

Басунер: Македонското општество покажа импресивна разумност

Коосновачот на Советот за политичка демократизација во интервју за МИА го образложи ваквиот став со двата инцидента за кои вели „се закануваа да ги разгорат етничките тензии во 2015 година и во 2017 година и луѓето не им дојдоа на таа „забава“. Во однос на потенцијалното блокирање на Бугарија на преговорите на Македонија со ЕУ, тој вели дека „Скопје треба да е свртено кон Брисел, не кон Софија“

Декларација на Самитот во Загреб: Потврда за европската перспектива на Западен Балкан

Документот што беше усвоен синоќа се фокусира првенствено на кризата со коронавирусот и на солидарноста меѓу двете страни во надминувањето на пандемијата и нејзините социо-економски последици, а во поблага форма се потврдува европската перспектива на шесте земји од регионот која, сепак, останува во најголем дел во нивни раце и на нивниот реформски капацитет