Емилија Стојменова Дух ќе биде министерка за дигитализација во новата словенечка влада

Професорката на Електротехничкиот факултет во Љубљана, Емилија Стојменова Дух во новата словенечка влада ќе биде министерка за дигитализација.  Таа е основач и директор на мрежата FabLab...

САД преку Естонија ја спасуваат европската реформска агенда на Македонија и кредибилитетот на ЕУ

Пишува: Борјан Јовановски САД се вклучија активно во одржување на динамиката на европската реформска агенда на Македонија, но и во одржување на кредибилитетот на евроинтеграциските процеси...

Експертска поддршка за МОН од Естонија за развој на дигитализацијата во образованието

Министерката за образование и наука Мила Царовска денеска одржа состанок со делегација од Естонија, претставници од Секретаријатот за европски прашања и од Амбасадата на Соединетите Американски...

Стартува проектот за унапредување на дигитализацијата во земјава со поддршка од Естонија и САД

Почетокот на проектот насочен кон унапредување на дигитализацијата на Северна Македонија, кој се спроведува со финансиска поддршка од Естонија и САД, официјално е означен на средба...

Амбасада на САД на прашања на НоваТВ: На 24 септември стартува реализацијата на првата фаза од проектот за дигитализација кој е плод на „тројното партнерство“ на САД, Естонија и Северна Македонија

По информацијата дека Соединетите Американски Држави во соработка со една земја од Европскта Унија, во случајот Естонија, ќе го помогнат македонскиот пристап кон Европската Унија, односно...

Ќе се дигитализира секторот туризам

На денешната седница 106. седница Владата усвои Информација за креирање, реализација и имплементација на соодветен информациски систем за дигитализација на туристичко-угостителскиот сектор е-туризам. Според Агенцијата за...

Министерство за култура и ФИТР: Го штитиме македонскиот јазик преку дигитализација на над 5 милиони записи на Институтот за македонски јазик

Од 5-те милиони уникатни јазични записи, досега, за 9 години се дигитализирани само 140 илјади ливчиња. Министерката за култура, Стефоска смета дека тоа е премалку и...

Шаќири: Поддршката за забрзување на процесот на дигитализација, повеќе од добредојдена

Процесот на дигитализација беше главна тема на денешната средба меѓу министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири, постојаниот координатор на Обединетите Нации во Република Северна...