На владина седница не станало збор за работните групи за предлогот една изборна единица

Владата на седница нема расправано за работните групи за една изборна единица односно за измена на Изборниот законик, соопшти владиниот портпарол Душко Арсовски одговарајќи на прашање...

Ковачевски: Има доволно време до изборите во 2024 година за да се разговара околу предлогот за една изборна единица

Сите прашања кои не се во насока на справување со најголемите предизвици предизвикани од кризата претставуваат дефокусирање од проблемите кои се најважни за граѓаните, вели премиерот...

Отворените листи и една изборна единица ќе ја унапредат македонската демократија – Партиите сеуште без компромис за ова свое ветување

Измените во Изборниот Законик со цел воведување на отворени листи, како и гласањето во една изборна единица се очекува да ја унапредат македонската демократија, но партиите...

Како ли се исштанцаа илјадници амандмани за блок на една изборна единица

За промената на членот со кој би се вовела една изборна единица доволно е просто мнозинство, односно мнозинство од 61 присутен пратеник (не е потребен ниту Бадентер, бидејќи тој не ги допира културните посебности на заедниците) што значи дека доколку не постои блокадата на ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ во Комисијата за политички систем промената би поминала мазно