Макрон ја отвора вратата на ЕУ за Македонија и за Албанија

Францускиот претседател денеска изјави дека ако резултатите од извештајот на Комисијата на ЕУ во март бидат позитивни, тој ќе поддржи започнување на преговорите за Северна Македонија и за Албанија за членство во Унијата

Вархеји: ЕУ мора да почне пристапни преговори со Скопје и со Тирана

За време на долгите подготовки и преговарачки процес, ќе ни биде неопходна многу посилна политичка контрола со максимално учество на земјите членки. Во спротивно ризикуваме јакнење на силите кои би можеле да нанесат штета на преговарачкиот процес“, предупреди еврокомесарот за проширување