Редизајн на еврото: Германски политичар побара основачите на „Бајонтек“ да бидат на една од банкнотите

Германскиот европратеник од редовите на „Слободните демократи“, Мориц Кернер побара основачите на „Бајонтек“ – Угур Шахин и Озлем Туречи, изумители на анти-ковид ваквината на „Фајзер“, да...

Европска централна банка: Еврото го воведовме пред 20 години, денес го користат повеќе од 340 милиони луѓе

Замислено во 1970-тите со намера да ги олесни трговските трансакции и да се натпреварува со доларот, еврото физички влезе на пазарот на 1 јануари 2002 година, кога првите 12...

Гувернерката на НБРМ и претходниците тврдат: Денарот е стабилен

Вкупните девизни резерви на крајот на април изнесуваат три милијарди и 159,6 милиони евра и во однос на март бележат зголемување за 142,3 милиони евра. И Анита Ангелопвса-Бежовска, и Димитар Богов, и Петар Гошев и Љубе Трпески го делат ставот дека стабилноста на домашната валута е стабилна