Рекордни врнежи од  дожд, наместо од снег  на Гренланд од почетокот на мерењата во 1950 година

Според Националниот центар за податоци за снег и мраз, тоа бил најобилниот дожд на ледената покривка од почетокот на евиденцијата во 1950 година, а количината на...

Алармантно топење на мразот на Гренланд: Денешната состојба ги достигна проекциите за 2070 година

Ледената плоча на Гренланд загуби 12,5 милијарди тони мраз на 1 август, што е рекорд за еден ден откако истражувачите почнаа со мерење на топењето на мразот во 1950 година, објави „Вашингтон пост“. Слично натпросечно топење е регистрирано и на глечерите во Швајцарија кои загубиле 800 милиони тони мраз за време на топлотните бранови во јуни и јули и на Алјаска

Гренланд го одби Трамп: Не сме на продажба

Весникот „Вол Стрит Журнал“, кој прв ја објави намерата за купување на Гренланд, тврди дека претседателот за неа говорел со „различни нивоа на сериозност“. Извори, пак, што беа цитирани од други медиуми со различни гледишта. Едни сметаат дека Трамп се шегувал додека други виделе сериозна намера кај претседателот за проширување на територијата на САД. По Австралија, која се дефинира на континент, Гренланд е најголем остров во светот и автономна територија на Данска