Хелсиншкиот комитет бара темелна истрага и одговорност по акцијата во затворот Идризово

Хелсиншкиот комитет за човекови права и Македонското здружение на млади правници ќе го следат постапувањето на институциите во врска со извршениот претрес во Идризово и очекуваат...

Хелсиншки ќе се жали во Стразбур: Обвинителството на скандалозен начин ја спречи правдата за Тамара

Преквалификацијата, која ја направи основниот јавен обвинител на завршните зборови во случајот Тамара, во кривично дело за кое настапи апсолутна застареност за кривично гонење, ги сруши...

Хелсиншкиот комитет предупредува на внимателност поради говорот на омраза кон религиозната група „Лев Тахор“

Низата инциденти и зголемениот говор на омраза насочени против припадници на еврејската религиозна група „Лев Тахор“, кои привремено престојуваат во Северна Македонија, го покажуваат ниското ниво...

Велешанката Илоска добивала закани по живот од колега на убиениот полицаец, Хелсиншки апелира обвинителството да спречи одмазда

Хелсиншкиот комитет за човекови права апелира до јавното обвинителство веднаш да покрене постапка по допрен глас и да превенира понатамошно насилство врз една долгогодишната жртва, која...

Хелсиншки комитет го повика Јавното Обвинителство да дејствува против појавите на говор на омраза

Игнорирањето на говорот на омраза и неговите последици, отсуството на процесирање на ваквите случаи и речиси непостоечката судска пракса на ова поле, директно ја овозможува неговата...

Извештај на ХК за јули: Раст на говор на омраза на социјалните мрежи во контекст на изборите

Месец јули го одбележа повторното зголемување на говорот на омраза на социјалните медиуми во контекст на одржување на предвремените парламентарни избори и големиот број случаи со...

Извештај на ХК: Говор на омраза во предизборие, кризата повеќе ги погоди работничките

Хелсиншкиот комитет (ХК) за човекови права го објави извештајот за јуни во кој дава осврт на општествено-политичкиот контекст во земјава, при што нотира дека кризата несразмерно повеќе ги погоди работничките, Владата мора да обезбеди континуирана заштита на текстилните работнички за време на пандемијата. Се регистрира говор на омраза во предизборие, како и зачестени инциденти од омраза мотивирани од политичка припадност

ХК: Работниците кои се ослободени од работни обврски имаат право на целосна плата

Здравствената кризна состојба предизвикана од коронавирусот се претвори и во работничка криза, а најзасегнати групи се хронично болните, родителите на деца до 10 годишна возраст и...

Хелсиншки комитет: Здравствената криза не смее да се претвори во меѓуетничка

Хелсиншкиот комитет за човекови права денеска поднесе пријава против академик Катица Ќулавкова за нејзиниот твит „Цената на соживотот ја плаќаме со животот“ со која поттикнува нетрпеливост помеѓу етничките заедници