Ѓоргиевска: Едукацијата е клучна за спречување на стигматизација и дискриминација на ХИВ позитивните лица

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска денеска учествуваше на панел- дискусијата „Денес со ХИВ се живее“, по повод одбележувањето на 1 декември – Светски ден за борба...

Германски имунолог: Варијантата Омикрон потекнува можеби од пациенти со ХИВ

Изненадувачки големиот број на мутации откриени на шилестиот протеин кај новата варијанта на коронавирусот, наречена Омикрон, може да укажува дека истиот потекнува од пациенти со ХИВ...

Годинава во Македонија регистриран 41 случај со ХИВ и тројца починати

Во моментот 217 пациенти се на континуиран третман на Клиниката, а во наша континуирана грижа се 225 пациенти. Неколкумина од нив се новодијагностицирани пред неколку дена. Тројца пациенти починаа годинава

Земјите од регионот бараат владите да ги зголемат финансиите за ХИВ

Загрижени заради незаинтересираноста на владите во однос на финансирање за превенција и лекување на ХИВ, владини и невладини претставници од осум земји од регионот денеска на Регионален состанок во Скопје, бараат начин за изнајдување на одржлив одговор на ХИВ

Погубната политика на Владата може да доведе до епидемија на ХИВ/СИДА

Oдлуката на Владата ги скрати парите за превенција за ХИВ. Во буџетот за наредната година предвидени се само 439 000 евра од потребните 1 057 000 евра. На Македонија и се заканува епидемија од ХИВ

Протестен перформанс: Тодоров празните ветувања убиваат!

Со транспаренти„ Дозволивте епидемија на СИДА во 21 век“, Ако умрам фрлете ме пред кабинетот на Тодоров“, „Ќе не носите сите на душа“, преку протестен перформанс ,Граѓанските организации го искажаа незадоволството од вчерашното усвојување на скретениот буџет за ХИВ и туберколоза