Пет случаи на инфекција со мајмунски сипаници во Португалија

Мајмунските сипаници се ретка вирусна инфекција слична на човечките сипаници, иако поблага, а првпат беше пријавена во Демократска Република Конго во 1970-тите.  Португалските власти денеска соопштија...

Прилепската болница доби магнетна резонанца по повеќе од 50 години ФОТО+ВИДЕО

Претседателот на Владата Димитар Ковачевски придружен од министерот за здравство Беким Сали, денеска го посети и отвори одделението за магнетна резонанца во рамки на одделот за...

Финансискиот директор на „Модерна“ отпуштен по првиот работен ден – обесштетен со 700.000 долари

Новиот финансиски директор на „Модерна“ за првпат дојде на новото работно место во понеделникот, а следниот ден му беше кажано дека повеќе не мора да доаѓа. Она...

Алармантни податоци од Гинекологија: Девојчиња раѓаат и пред да наполнат 15 години

Проф. д-р Ана Данева Маркова, гинеколог и претседател на Комитетот за безбедно мајчинство изјави дека во ковид-пандемијата двојно се  намалил бројот на прегледи кај трудниците, иако...

Една третина од младите во Македонија имале барем еднаш незаштитен сексуален однос

Дури една третина од сексуално активните млади во Македонија барем еднаш имале незаштитен сексуален однос, според наодите на Меѓународната студија за однесувањата поврзани со здравјето кај...

Повеќето возрасни луѓе во Европа се со прекумерна тежина – предупреди СЗО

Повеќе од половина од возрасните во Европа се премногу дебели, според Регионалниот извештај за дебелината за 2022 година претставен од Светската здравствена организација (СЗО) денеска. Околу...

Има пад на редовната вакцинација поради засиленото антивакцинално движење – алармираат од Лекарската Комора

Вакцинација е најдобрата заштита од сериозни заразни болести, но и една од најуспешните и најисплатливите инвестиции на јавното здравство, а лекарите имаат клучна улога во проширувањето...