Колку се ефикасни вакцините на „Фајзер“, на „АстраЗенека“ и на „Модерна“ против Омикрон сојот?

Позаразниот Омикрон сој на коронавирусот брзо се шири низ Велика Британија и се очекува да стане доминантен во земјата, објави британски „Индепендент“. Тамошните здравствени власти досега...

Се забрзува трката по вакцина против коронавирус

Научници ширум светот се во потрага по вакцина против коронавирус. На листата на Светската Здравствена Организација (СЗО) се 160 потенцијални вакцини. Кој ќе победи во трката, уште е неизвесно. Три тима веќе започнаа опсежни, завршни студии

Светска трка за вакцина против Ковид-19: До каде сме во моментот?

Во Велика Британија, во моментот, се спроведуваат две испитувања врз луѓе за пронаоѓање на вакцина против Ковид-19. Едното е на Универзитетот во Оксфорд, а второто на „Империјал колеџ“ во Лондон, а заеднички за двата тима е надежта дека ќе имаат резултати до крајот на годината, како и договори за нивно производство. Но, постојат и други испитувања ширум светот во обид за изнаоѓање на ефикасен лек за заштита на луѓето од коронавирусот