Избори 2020: Кои пратеници ќе учествуваат во работата на новиот парламентарен состав?

Коалицијата „Можеме“ предводена од Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, како што засега стојат работите, ќе има 46 народни претставници, коалицијата „Обнова на Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ ќе има 44, Демократската Унија за Интеграција (ДУИ) - 15, коалицијата „Сега можеме“ на Алијансата на Албанците и Алтернатива - 12, „Левица“ - 2 и Демократската партија на Албанците (ДПА) - 1

ДИК го заклучи избирачкиот список: Право на глас имаат 1.814.263 милион граѓани

Во однос на изборните единици, просечниот број на запишани гласачи е 302.377. Најмногу гласачи има во Куманово - 93.603, Битола - 81.607, скопски Аеродром - 66.525, Бутел - 33. 278, итн. Општини, пак, со најмалку гласачи се Вевчани со 2.062, Конче 2.724, а најмала е Лозово со 1.997 гласачи