Изложба и конференција во Скопје по повод 98-годишнината на Република Турција

Во Музејот на Македонска борба за самостојност денеска ќе се одржат активности во рамки на одбележување на 98-годишнината на Република Турција. Во рамки на свеченоста ќе биде отворена...

Изложба на дела на неколку уметници како одговор на пандемијата

„Надминување на уметноста“, е изложба- курирана од ликовната уметница Ивана (Ивна) Самандова и историчарката на уметност Ангела Витановска – посветена на последиците што пандемијата која сѐ...

Со изложбата „Ликовни блесоци“ почна одбележувањето на Денот на независноста во Кабинетот на Претседателот

По повод чествувањето на 30 години независна македонска држава, во организација на Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија вечерва се одржа првиот од низата културни...

Златната маска на банкнотата од 500 денари во Скопје

Вредниот експонат, што за првпат ја напушти матичната поставка во Народниот музеј во Белград, е еден од 400. вредни артефакти на изложбата во Археолошкиот музеј во Скопје во рамки на одбележувањето на 100 години од откривање на некрополата кај охридско Требениште

Изложба на фотографии од проектот „Викиекспедиции“ од 11 до 15 април

Триесет и две најдобри фотографии направени во досегашните истражувања од проектот „Викиекспедиции“ на Википедија на македонски јазик ќе бидат претставени на изложбата „Во допир со Македонија“...