Сцена од „Строго контролирани возови“, Јиржи Менцл

Ретроспектива на Јиржи Менцл во Кинотека: Смешната страна на тоталитаризмот, со и без мустаќи

Од 1 декември (четврток) до 11 декември (недела) – Кинотеката, во соработка со Амбасадата на Чешката Република – организира голема рертоспектива на легендарниот чешки режисер и...

Комеморација во чест на Горјан Тозија

Во Кинотеката денеска ќе биде одржана комеморативна седница во чест на филмскиот продуцент Горјан Тозија (1954-2022). Тозија почина ненадејно вчера во Скопје, по кратко боледување. Неговата...