Стоматологот Кристијан Ристовски помага на лица со попреченост: Качуваме пациенти на раце, нѝ требаат пристапни рампи

Д-р Кристијан Ристовски е стоматолог во хумана мисија кој помага на лица со попреченост. Низ неговата ординација поминале над 430 пациенти со аутизам, Даунов Синдром, церебрална...

Заев: Градиме инклузивно општество во кое лицата со попреченост имаат еднаков пристап за напредок и развој

Преку сеопфатни политики и мулти-институционален пристап градиме инклузивно општество во кое лицата со попреченост имаат еднаков пристап за напредок и развој, објави на својот фејсбук профил...

Четири факултети и 10 основни и средни училишта ќе бидат целосно пристапни за лица со попреченост

Mинистерството за образование и наука (МОН) посветено работи на обезбедување инклузивно образование. Образовните институции треба да бидат целосно пристапни и достапни и затоа, денеска на 3...

Марш на коалиција „Менуваме“: Да бидеме прифатени какви што сме, различни, но еднакви

Од Владата до Собранието попладнево се одржа протестен марш на коалицијата „Менуваме“ на кој учесниците изразија револт за неправдите со кои се соочуваат лицата со попреченост....

„Инклузива“: Навреди од Избирачки одбор кон лице со попреченост како набљудувач

Набљудувачите на здружението „Инклузива“ што ги набљудува парламентарните избори со 70 набљудувачи кои се лица со попреченост на 210 избирачки места нотира низа пропусти при гласањето на оваа категорија на граѓани

ДИК за поголемо учество на лицата со попреченост во изборниот процес

Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Државната изборна комисија, потпишаа Меморандум за соработка. „Во пресрет на локалните избори 2017, повторно направивме мало...