Ѓоргиев: Работиме без политички влијанија, цар Самуил е главен проблем од средниот век

Застојот во работата на Заедничката експертска македонско-бугарска историска комисија датира од октомври 2019 година, со донесувањето на „Рамковната позиција“ на Бугарија за старт на преговорите со...

Ангел Димитров: Разговаравме за цар Самуил, сè уште сме заглавени во 10 и 11 век

Претседателот на бугарскиот тим од Заедничката историска комисија меѓу Бугарија и Северна Македонија, Ангел Димитров, денеска на брифинг во бугарското Министерство за надворешни работи изјави дека...

Без напредок заврши 16. средба на македонско-бугарската комисија за историски прашања

Остануваат разликите во пристапот и разбирањето на улогата на историјата и историското образование во современите општества и градењето на добри односи ослободени од политизирање на историјата...

Средба на Мешовитата комисија: Македонската страна предлaга, бугарската страна одбива

Од македонска страна на денешната средба на мешовитата македонско-бугарска комисија за историски и образовни прашања, биле дадени предлози засновани на современите разбирања за историското образование поддржани...