Апел на Министерството за локална самоуправа: Уставот е над законите, советниците да го почитуваат Уставот

Министерството за локална самоуправа денеска преку соопштение побара од сите единици на локалната самоуправа да го почитуваат Уставот и законите на оваа држава и потенцираат дека...

Бесими: Десетгодишна структурна обврзница за фискална консолидација на општините

Општините ќе имаат можност за финансиска консолидација преку десетгодишна структурна обврзница што ќе ја издава Министерството за финансии. Ова е еден од трите инструменти што општините...

Недостигаат попишувачи во Центар, Тетово, Струмица, Охрид, Кичево, кусокот ќе го пополнат административците

Обуките на попишувачите одлично се спроведуваат и завршуваат утре. Во одредени општини недостигаат попишувачи – во Центар, но таму најлесно ќе оди надополнувањето, потоа фалат реонски...

Владата расправаше за поголема финансиска автономија на општините

Владата на денешната тематска седница посветена на процесот на институционална децентрализација ги разгледа и усвои Дополнувањата на Информацијата за унапредување на процесот на фискална децентрализација, вклучувајќи...

Николовски: За 18 проценти e зголемена транспарентноста на институциите во однос на 2016 година

Општините, министерствата и Владата стануваат транспарентни институции. За 18 проценти е зголемена нивната активна транспарентност споредено со 2016 година, односно нивната транспарентност изнесува 63 отсто, за...

Хрватска по изборите: Пленковиќ најави Влада со четири министерства помалку

Тој, исто така, најави дека во новиот мандат планира да го преполови бројот на локалните власти со укинување на позициите заменици-градоначалници, градоначалници и жупани, пренесува „Н1 Загреб“

Според Индекс на активна транспарентност: Врвот за Министерството за одбрана

Центарот за граѓански комуникации денеска го објави рангирањето на институциите според проактивното објавување информации од јавен карактер. По министерството за одбрана следуваат осум општини предводени од Велес. Министерствата и општините и натаму објавуваат најмалку информации за финансиите