Средношколците до Владата и Синдикатот: Договорете се побрзо, веќе изгубивме цела учебна година со неквалитетна онлајн настава

Средношколците апелираат на интензивирање на преговорите меѓу власта и синдикатот, а бараат и да бидат вклучени во изнаоѓањето на решенија за надоместување на пропуштениот материјал. „Учениците...

Статистика за период од 10 години: Повеќе наставници, помалку ученици и училишта

Во публикацијата „Северна Македонија во бројки, 2020“, што неодамна ја објави Државниот завод за статистика, во податоците за образованието во земјава е наведено дека во учебната година 2008/09 имало 94.387 средношколци, пет години подоцна (2013/2014) бројот паднал на 86.936, а намалувањето продолжило и во наредните пет години, па бројот на запишани средношколци во учебната 2018/19 изнесувал 72.123

Тетово: Средношколците ќе ја бојкотираат наставата поради загадувањето

Тетовските средношколци од наредната недела најавија дека ќе ја бојкотираат наставата, ако општината најдоцна за седум дена не започне да спроведува краткорочни и долгорочни мерки против...