(ФОТО) Пендаровски го прошета Штајнмаер во Чаршија

Претседателот Стево Пендаровски и претседателот на Сојузна Република Германија, Франк-Валтер Штајнмајер денеска ја посетија Старата скопска чаршија, како културно-историски дел од Скопје и симбол на македонското...

Концерти, перформанси, презентација на стари занаети на 15. издание на „Звуците на чаршијата“

Во старото градско јадро на Старата скопска чаршија на 15, 16 и 17 септември, во организација на Културно-информативниот центар – Скопје, ќе се одржи традиционалната манифестација...

Костов за Нова ТВ: Проектот за чаршијата ги исполнува пропишаните критериуми

Според директорот на Заводот за заштита на културно наследство, во текот на реализацијата, мониторинг ќе врши и институцијата што ја раководи, како и Светската банка која е финансиер на проектот

Ганиу: Автентичниот изглед на чаршијата ќе остане, травертин вадиме, травертин ставаме

Според чаирскиот градоначаник, со проектот за освежување и реставрација на Старата скопска чаршија што е поддржан со грант од Светска банка од 600.000 евра, ќе се унифицира изгледот на дуќаните со дрвени излози, а нова подлога ќе биде поставена на површина од 1.800 метри квадратни