Костадиновска-Стојчевска: Арсовска три месеци не ни одговара за состојбата на Универзална сала

„Ние, како Министерство за култура, побаравме да ги преземеме ингеренциите за реконструкција на Универзална сала, но за да се запази процедурата, чекаме Град Скопје да ни...

Костадиновска Стојчевска: Да се реши Универзална сала, важно е поради номинацијата на Скопје за Европска престолнина на културата

Министерството за култура и Министерството за локална самоуправа постапиле по заложбите на Владата во однос на прашањето за надлежноста на Универзалната сала. Министерката Бисера Костадиновска Стојчевска...

Костадиновска: Нема интерес од Арсовска за реконструкцијата на Универзална сала, проектот ни е спремен и имаме пари

Градоначалничката на Град Скопје не покажуваше никаков интерес да се продолжи со реконструкцијата на Универзалната сала, кажа министерката за култура Бисера Костадиновска Стојчевска во гостувањето во...

Владата ја продолжува реконструкцијата на Универзална сала, Арсовска ја остави разурната повеќе од една година

Откако на владина седница беше донесена одлука да се издвојат финансиски средства и евентуално централната власт да го финализира објектот Универзална сала, се очекува да се...

Лавина реакции за Универзална: Уривање или реконструкција на еден од белезите на Скопје?

Конкурсот за изготвување на проект за парк и летна сцена што го објави Град Скопје предизвикува лавина на реакции во јавноста која препозна рушење на Универзалната сала. Глас дигнаа партии, организации, институции, јавни личности, но најсилниот е на граѓаните и засега е лимитиран само на социјалните мрежи и без конкретна иницијатива иста или слична на онаа за гушкање и спас на ГТЦ. Универзалната сала, несомнено, е еден од белезите на македонската престолнина и буди купишта на емоции кај многу генерации. Меѓутоа е на праг да се исчезне од градското лице. Градоначалникот Петре Шилегов, во обид да го амортизира незадоволството по, веројатно, реакциите во јавноста, вели дека нема донесена одлука за рушење на Универзална на што логично се надоврзува прашањето зошто тогаш се распишува конкурс за реализација на проект на тоа место