Интервју со Горјан Јовановски од ЗХГ: Мора да нападнеме од сите страни за решавање на проблемот со загадување во Скопје

Воздухот во Скопје во зима е секогаш загаден од истите причини: неконтролирано загадување од индустријата, домаќинства што се греат на несоодветен огрев и голем број на...

Град Скопје со мерки од прв степен додека загадувањето на воздухот не падне под 100 микрограми на метар кубен

Согласно Законот за квалитет на амбиентниот воздух и по добиеното известување од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање дека квалитетот на воздухот два...

СЗО: Пониските нивоа на загаденост на воздухот се исто така штетни за здравјето на луѓето

Светската здравствена организација денеска објави дека и пониските нивоа на загадување на воздухот се исто така штетни за здравјето на луѓето, за разлика од претходните анализи....

Државата губи на акциза, животната средина плаќа: Екстра лесното загадува 100 пати повеќе од дизелот

Дизелот и Екстра лесното гориво, освен разликата во акцизата и цената, се разликуваат и во техничките карактеристики кои се однесуваат на нивната чистота и согорување. Додека од...

Макрадули: До 2024 година да не постои ниту една институција што загадува

Заменик министерот за животна средина Јани Макрадули на синоќешната трибина „Агенда Воздух 20-24“ во Тетово упати повик и до опозицијата, граѓанскиот сектор и академската заедница за заеднички договор за „зелена“ платформа

Истражување: Главни причини за загадувањето се транспортот, греењето и отпадот

Ова го покажуваат резултатите од истражувањето на јавно мислење спроведено од Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС). Вкупно 18,3 отсто од испитаниците на прашањето „кои се главните причини за загадување на воздухот во вашето населено место“, рекле дека „нема загадување“