Додека Македонија заостанува зад другите земји со социјалните проблеми, во Министерството за труд и социјала се врешеле разни злоупотреби: Користење на службени возила за лични цели, делење на високи хонорари, злоупотреба на правото на додаток за трето дете, а градинките биле оставени без лиценцирани инспектори.

За реформата која социјалните работници треба да ги доближи до граѓаните, за проблемот со бездомниците и децата на улица, за измените во законот за лицата со посебни потреби, како и измените со кои посвоените ќе можат да ги дознаат своите биолошки родители, во ПРОЦЕС зборува Мила Царовска министерка за труд и социјална политика.