Управата за јавни приходи (УЈП) денеска во инспекција на битолската фирма „Еко Клуб“. Се „чешла“ документацијата на компанијата по неодамнешниот скандал што излезе во јавноста во врска со несоодветниот начин на обработка и транспорт на медицински отпад во погоните на нејзината подружница во Скопје.

Скандалот за кој пишуваше Нова ТВ, беше тема и на прес-конференцијата на градоначалникот Петре Шилегов и главниот инспектор на Град Скопје, Мирослав Богдановски кои го обелоденија скандалот со ужасна содржина што требаше да го вклучи алармот и на другите институции. Преку објавените видеа и фотографии, јасно се гледа неодговорното и несовесно постапување со медицински отпад во погоните на „Еко Клуб“ во кои, меѓу другото, кучиња скитници јадат човечки остатоци и крв што истекува во атмосферската канализација и се влева во реката Вардар.

Компанијата во текот на минатата година до „Дрисла“, како што изјави Шилегов во таа прилика, транспортирала 4.700 килограми медицински отпад, а само во јануари, според материјалите за неправилности во работењето со кои располага Град Скопје, транспортирала 1.900 килограми. Доколку, пак, се погледне историјатот на фирмата, се доаѓа до фактот дека учествувала на тендери и има склучено 55 договори во последните 12 месеци, од кои најголем дел со здравствени установи ширум земјата кои се однесуваат на собирање, транспорт и уништување на медицинскиот отпад.