Првичните наоди за минатонеделниот пожар во РЕК Битола, како што денеска информира АД ЕСМ,  е висок напон кој дошол до трансформаторот на Блокот 3 , преку електроенергетскиот систем.

Екипи на компанијата работат на отстранување на штетата заедно со стручни лица од МЕПСО и „ЕВН Македонија“ и од техничките факултери во Скопје и Битола.