Австрија во моментот не може да гласа за предлогот на Европската комисија за воведување ограничувања на цената на рускиот гас, соопшти Министерството за енергетика на Австрија по повод состанокот на министрите за енергетика на ЕУ.

Министерството соопшти дека се работи, пред сè за санкции, а не за енергетско политичко прашање.

„Колку и да е болно, ние сепак сме зависни од рускиот гас“, нагласува Виена.

Првите предлози на Европската комисија беа оцени од Министерството како чекори во вистинска насока.

Министерката за енергетика Леоноре Гевеслер на средба со колегите од земјите членки на ЕУ ќе побара да се намали цената со паметни мерки за намалување на потрошувачката на струја.