Асоцијацијата за детски дијабетес на Македонија – Баланс МК преку соопштение денеска објави дека во последнава седмица три наши дечиња, од Македонија – четиригодишно дете од Свети Николе, деветгодишно дете од Гевгелија и 14 годишно дете од Охрид – поради како што велат „ човечката и пред се докторска некомпетентност и незнаење, односно погрешно “утврдени“ дијагнози биле доведени во животозагрозувачка состојба“.

-Трите деца имале дијабетес тип 1, но оние кои што медицински ги третирале едноставно тоа првично не го утврдиле па ги лекувале така како што ги лекувале: во моментов четиригодишното и дветгодишното дете се вон животна опасност со претуркани тешки форми на кетоацидози, додека 14 годишното дете од Охрид е се уште во кома и во тешка  здравствена состојба сместено е на КАРИЛ – кома центарот за реанимација и интензивна нега при Клинички Центар, се вели во сооопштението.

Од Асоцијацијата Баланс МК бараат Министерството за здравство во рок од 48 часа да го истражи случајот и сите одговорни за трагедијата со трите деца да бидат соодветно нормативно процесуирани, вклучително и кривично.

-Бараме медицинската фела, конечно и неотповикливо, наместо лигавеење пред политичко-бизнисменските номенклоатури да се дигне во одбрана на сопствениот човечки и стручен интегритет, но и во одбреана на јавното здравје, оти ако сами за себе еднаш засекогаш некажат дека се луѓе а не мивки, тогаш нека не очекуваат дека тие што им даваат плата ќе ги третираат поинаку. Или дека граѓаните ќе треба тоа да им го верификуваат. Бараме сите пациентски организации, ама и сите родители, да станат во одбрана на правото на децата за квалитетна здравствена заштита и грижа. Во зловреме само солидарноста, заедништвото, и одлучноста може да не спасат, велат од  Асоцијација за детски дијабетес на Македонија – Баланс МК.