Плановите на британската влада да ја напушти Европската унија договор може да предизвикаат големи нарушувања што би влијаеле на снабдувањето со лекови и одредени видови свежа храна, се предупредува во документот на британската влада „Операција Јелоухамер“.

Во него се додава дека се можни протести и контрапротести низ цела Британија што може да прераснат во немири.

Документот „Операција Јелоухамер“ бил подготвен од британската влада на 2 август и претставува основа за планирање за брегзит без договор.

Владата во тој документ наведува дека „подготвеноста на јавноста и на бизнисмените да за напуштање без договор ќе остане на ниско ниво“ пред предвидениот датум за излегување на Велика Британија од Европската унија.

Брегзит е планиран за 31 октомври.

Според проценките на владата, бројот на камиони што минуваат низ каналот Ламанш би опаднал меѓу 40 и 60 проценти во истиот ден, а проблемите би можеле да траат три месеци.

Во документот се наведува и дека во најлошото сценарио „снабдувањето со одреден вид свежа храна ќе се намали“ и дека цените ќе се зголемат.

Документот беше објавен откако е побарано од пратеници во британскиот Парламент.