Еве каде се парите!

Во 2012 година 36-те најголеми суверени или државни финансиски фондови, или фондови на добра, располагаа со вкупно богатство од 5 билиони (илјади милијарди) долари. На листата доминираат фондовите чии пари потекнуваат од нафта и гас