Температурите на полуостровот се зголемени за скоро 3 степени Целзиусови (5,4 степени целзиусови) во последните 50 години. Тоа доведе до зголемување на топењето на мразот, што го зголемува глобалното ниво на морето и им се заканува на крајбрежните градови низ целиот свет.

Текст објавен на Си ен ен, го претставува личното искуство на фотографката Камил Симан која долги години работејќи за „National Geographic“ практично од 2004 година , имала прилика неколку пати да оди и да се враќа на Антарктикот, при што низ својата фотографска документација , лично ги увидела промените со забрзаното топење на мразот.

На Камил Симан не и требаше извештајот на ООН од понеделникот за да дознае дека Земјата се загрева со огромно темпо.

Го виде тоа со свои очи.

Работејќи на експедициски бродови за „National Geographic“,  само во изминатите неколку години, таа беше сведок на забележителна промена на континентот.

„Она што го видов од 2016 година досега, е како сосема друго место“, рече таа.

Симан ги посочува снежните алги што ги фотографирала, кои честопати го прават снегот розов, а понекогаш и зелен.

„Тоа е нормална појава. Тоа не е невообичаено “, рече таа. „Но, она што е невообичаено е дека никогаш ги немав видено пред март да цветаат во глечерите. А, сега тоа цветање се појавува во јануари и декември. Тоа е како три месеци порано.

„И има места каде што никогаш, никогаш не сум ја видела земјата. Отсекогаш имало снежна покривка. А, сега тоа е само кал и камења “.

Белиот пејзаж веќе не е толку бел.

Минатата година Антарктикот регистрираше рекордно висока температура од 18,3 степени Целзиусови, или речиси 65 степени Фаренхајт. Петери Талас, генерален секретар на Светската метеоролошка организација, рече дека рекордот е „во согласност со климатските промени што ги набљудуваме“ и истакна дека Антарктичкиот полуостров-северозападниот крај кој се затвора до Јужна Америка-е меѓу најбрзо затоплувачките региони на планетата.

Температурите на полуостровот се зголемени за скоро 3 степени Целзиусови (5,4 степени Целзиусови) во последните 50 години. Тоа доведе до зголемување на топењето на мразот, што го зголемува глобалното ниво на морето и им се заканува на крајбрежните градови низ целиот свет.

Тоа е едно од многуте прашања наведени во понеделничкиот најсовремен извештај од Меѓувладиниот панел на Обединетите нации за климатски промени. Научниците велат дека планетата се затоплува побрзо отколку што се мислеше и дека прозорецот брзо се затвора за да се намали нашата зависност од фосилни горива и да се избегнат катастрофални последици.

Топењето на поларните региони, исто така, има вознемирувачки ефект врз некои од дивите животни што тие места ги нарекуваат дома.

Колониите пингвини Чинстрап во некои области на Антарктикот се намалија за повеќе од 75% во текот на изминатиот половина век, според независни истражувачи кои се приклучија на експедицијата на Гринпис во регионот пред пандемијата. Тие веруваат дека климатските промени се главно виновни, велејќи дека помалиот морски мраз и потоплите океани им ги намалија на пингвините,ресурсите за храна.

„Фитопланктонот цвета на долната страна на морскиот мраз, и од тоа се храни крилот“, објаснува Симан. „И тогаш пингвините се хранат со крил, китовите се хранат со крил, фоките и морските лавови се хранат со крил. Значи, го има овој неверојатен верижен ефект. Ако го изгубите морскиот мраз, го губите овој фитопланктон. Го губите фитопланктонот, а потоа започнувате да го губите крилот, и тој синџир потоа предизвикува ефекти до крај “.“They were looking for any little patch of snow or ice to lay on.”

Тоа беше околу 2011 година кога Симан се чувствуваше особено фрустрирано и безнадежно поради климатските промени. Но, нејзината 11-годишна ќерка told рече да не се откажува: „Мора да се обидеш. Треба да направиш нешто “.

Истото се случува и со поларните мечки. Симан, вели не сака да учествува во создавање на услови после кои ќе гледа како тие умираат.

Така, сега таа буквално ја удвостручува својата работа за да му ги покаже на светот промените поврзани со климата и да  ја подигне свеста за овие толку важни прашања.

„Ако единственото нешто што навистина знам да го направам е да правам слики што се надевам дека можат да пренесат емоции и информации, тогаш тоа го правам“, рече таа.

„Цело време, луѓето ме прашуваат:„ Што можам да направам? Што можам да направам како поединец? ’И велам, застанете за она што го сакате за оваа планета, без разлика дали се тоа рози или монарх пеперутки или е тоа даб во вашиот двор. Што и да е, китови или поларни мечки. Застанете за тоа и ќе откриете дека не сте сами. Дека има и други луѓе кои ја сакаат таа работа и не сакаат да видат на часовникот дека сме го изгубиле времето, пред да биде предоцна, порачува Симан“.