ОН: Ограничувањата поради Ковид го подобруваат квалитетот на воздухот

Пандемиските блокади и ограничувањата за патување доведоа до драматично, но краткотрајно подобрување на квалитетот на воздухот и намалување на загадувањето, соопштија Обединетите нации и предупредија дека...

Пехчевски: До 2030 година мора да го намалиме производството на отпад во рамки на Акцискиот план на ЕУ

Климатските промени треба да се ублажат во земјава. За тоа зошто земјава генерира толку отпад, за стратегијата како да се намали отпадот, што значи глобалната транзиција...

УНИЦЕФ: Децата се најмногу погодени од Климатските промени –кон нив треба да се однесуваме како кон кризи!

„Децата се оние кои ќе бидат најмногу погодени од оваа криза и оние кои најмногу ќе страдаат од нејзините последици во годините што доаѓаат и ќе...

Најнова студија: Смртоносните поплави во Европа-повик за будење на човештвото!

Рекордните врнежи што предизвикаа смртоносни поплави во Западна Европа во јули, беа предизвикани  од климатските промени поттикнати од човекот и оваа веројатност сега е поголема од...

Истражување: Климатските промени се најмалку 20 отсто одговорни за летните поплави во Европа

Климатските промени за најмалку 20 отсто ги зголемија шансите за екстремните врнежи од дожд какви што минатиот месец предизвикана смртоносните порои низ делови од Германија и...

УНИЦЕФ предупредува: Милијарди деца под огромна закана од климатската криза

Извештајот за климата објавен денеска од УНИЦЕФ предупредува дека на милијарди деца им се заканува екстремно висока опасност од климатската криза. Извештајот насловен „Климатската криза е...

Рекордни врнежи од  дожд, наместо од снег  на Гренланд од почетокот на мерењата во 1950 година

Според Националниот центар за податоци за снег и мраз, тоа бил најобилниот дожд на ледената покривка од почетокот на евиденцијата во 1950 година, а количината на...

Западен Балкан е најзагрозен од климатските промени потребна е Зелена агенда

Преминувањето кон циркуларна економија е многу важна за зелената транзиција.  Со потпишувањето на Декларацијата за Зелена агенда, земјите од Западен Балкан се обврзаа на Самитот во...

Јули бил најтоплиот месец откако се мери температурата на Земјата

Јули бил најтополи месец откако се мери просечната температура на Земјата, објави Американската национална администрација за океани. Американската национална администрација за океани и атмосфера соопшти денеска...