Делегација на Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) се упатува кон нуклеарната централа Запорожје, напиша на Твитер генералниот директор на МААЕ, Рафаел Маријано Гроси, пренесува агенцијата „Укринформ“.

„Дојде денот, мисијата за поддршка и помош на организацијата МААЕ во Запорожје (ИСАМЗ) сега е на пат. Мора да ја заштитиме безбедноста и безбедноста на најголемиот нуклеарен капацитет на Украина и Европа. Горд што ја води оваа мисија која ќе биде во ЗНПП подоцна оваа недела“, напиша тој.

Според „Њујорк тајмс“, во делегацијата на МААЕ се генералниот директор Рафаел Мариано Гроси и уште 13 експерти од претежно неутрални земји. Ниту САД, ниту Британија не се претставени.

Извор: civilmedia.mk