Денеска според православниот календар се слави Свети Владимир, верски празник посветен на големиот руски кнез. Приказната според која е означен денешниот ден датира од руската историја, а меѓу православните верници е раскажана вака:

На крштевањето тој бил наречен Василиј. Син на кнезот Свјастослав, а внук на Игор и Олга. Најпрво беше „незнабожец“, и според верата и според животот.

Кога дозна дека постојат други вери, почна грижливо да испитува која од нив е најдобра. За ова испрати делегација во Цариград. Кога пратениците се вратија, му соопштија на кнезот дека биле на служба во Православната Црква во храмот на Света Софија и дека биле „надвор од себеси не знаејќи дали се на небото или на земјата“.

Тоа го поттикна Владимир да се крсти и да го крсти својот народ. Главниот идол Перун беше симнат од Киевскиот Рид и фрлен во реката Дњепар. Кога ја прими христијанската вера, Владимир совршено го измени својот живот и сиот труд го вложуваше совршено да ги исполнува заповедите на оваа вера. Нареди насекаде по државата да се ѕидаат цркви наместо урнатите идолишта, а самиот ѝ изгради прекрасна црква на Пресвета Богородица во Киев.

Со истиот оној непоколеблив напор со којшто порано го штитеше идолопоклонството, кнезот Владимир потоа го распростре христијанството. Умрел во 1015 година.