Русија целосно ја загуби информативната војна во Украина и на Запад, пишува Сер Џереми Флеминг, директор на GCHQ, британската агенција за разузнавање, сајбер и безбедност, во авторски текст за The Economist.

„Заблуда е да се каже дека сајбер не бил фактор во војната во Украина. Двете страни користат сајбер способности за да ги остварат своите цели. Двете страни го разбираат потенцијалот за интегрирање на сајбер и информациска конфронтација со нивните воени напори. И двете страни знаат дека се вклучени во борба за влијание и мислење далеку подалеку од непосредното бојно поле. Тоа е многу модерна дигитална и сајбер војна, колку што е и брутална и деструктивна физичка војна“, пишува Сер Џереми Флеминг.

Според него, шест месеци по инвазијата на Русија, станува јасно како различните физички и виртуелни пристапи го обликуваа конфликтот. Исто како и со нејзината копнена инвазија, првичните онлајн планови на Русија се чини дека не успеаја. Употребата на навредливи сајбер алатки од страна на земјата е неодговорна и недискриминирачка.

„Досега, претседателот Путин целосно ја загуби информативната војна во Украина и на Запад. Иако тоа е причина за славење, не треба да потценуваме како руската дезинформација се одвива на друго место во светот“, пишува Флеминг.

Русија претходно ги користеше истите правила за игра како во Сирија и на Балканот, бидејќи дезинформациите се главен дел од руската кампања.

„Исто како и со нејзината копнена инвазија, првичните онлајн планови на Русија се чини дека не успеаја. Употребата на навредливи сајбер алатки во земјата беше неодговорна и недискриминирачка“, забележува Флеминг.

Сепак, додаде тој, британското разузнавање успеало навреме да дознае за намерите на Русија во сајбер просторот и однапред да ги предупреди сојузниците.

Извор: civilmedia.mk