По парламентарните избори одржани вчера, Германија има долг пат до новата влада најверојатно да биде составена од тричлена коалиција.

Големата коалиција, која повторно би се состоела од ЦДУ/ЦСУ и СДП, според анкетите, е влада поддржана од само осум проценти од Германците. Меѓутоа, поради кризата, се уште е можна варијанта, но ЦДУ постојано нагласува дека никогаш не сака да биде помал партнер на СПД.

По изборите и СПД и ЦДУ/ЦСУ најавија дека сакаат да формираат влада.

Со оглед на тоа што СПД, според сегашните резултати, е победник на изборите, може да формира влада со Зелените и ФДП.

Местото на германската канцеларка Ангела Меркел го освои кандидат на социјалдемократите за првпат од 1990 година, јави ДПА.

Директното парламентарно место на Меркел во нејзината изборна единица во Мекленбург-Западна Померанија го освои Ана Касауцки од ривалската Германска социјалдемократска партија (СДП).

Кандидатот на Меркел за Христијанско -демократската унија (ЦДУ) за овој мандат, Георг Гинтер, се најде на второто место.

Во германскиот изборен систем, гласачите имаат два гласа: првиот е за кандидат по свој избор во нивната изборна единица; вториот е за партија.

Меркел беше избрана во германскиот парламент за директен мандат од таа изборна единица за првпат во 1990 година и оттогаш победи на сите последователни избори. Таа не се кандидираше на сегашните избори.

Губењето на тој мандат е уште еден удар за демохристијаните, кои беа поразени на вчерашните парламентарни избори.