Јавниот обвинител на Њу Јорк, Летиција Џејмс поднесе тужба во која ги обвини поранешниот претседател Доналд Трамп, трите негови возрасни деца и директорите во неговата компанија за флагрантно манипулирање со проценките на имотот и другите средства за да ги измамат заемодавачите, осигурителните брокери и даночните власти да им дадат подобар банкарски заем и стапките на полисата за осигурување и да се намали нивната даночна обврска, пишува Вашингтон пост.

Граѓанската жалба на 222 страници бара од Врховниот суд на Њујорк да им забрани на Трамп, како и на Доналд Трамп Џуниор, Иванка Трамп и Ерик Трамп, да служат како директори во која било компанија во Њујорк и да ѝ забрани на Организацијата Трамп да стекне какви било комерцијални недвижности или примање заеми од која било финансиска институција регистрирана во Њу Јорк во наредните пет години.

„Се обидува да врати повеќе од 250 милиони долари во, како што велат од канцеларијата на Џејмс, незаконски стекнати добивки добиени преку наводните измамнички практики. Иако самата тужба не е кривично гонење, Џејмс рече дека ги упатила можните прекршувања на федералниот закон до Министерството за правда и УЈП“.

Трамп и неговото семејство постојано негираа дека сториле нешто лошо и ја нарекоа истрагата на Џејмс „лов на вештерки“, посочувајќи на изјавите што Џејмс (Д) ги даде на кампањата во која таа вети дека ќе го испита.

„Денешното поднесување не е фокусирано ниту на фактите, ниту на законот, туку е фокусирано само на унапредување на политичката агенда на јавниот обвинител“, рече адвокатот на Трамп, Алина Хаба во изјавата во средата.

„Уверени сме дека нашиот судски систем нема да ја издржи оваа неконтролирана злоупотреба на овластувањата и со нетрпение очекуваме да го одбраниме нашиот клиент против секое неосновано тврдење на јавниот обвинител“, додаде тој.

Тужбата, поднесена во Врховниот суд на Њујорк, е резултат на повеќе од двегодишна истрага на Џејмс. Таа наведува 23 средства кои се главно имоти и закупнини во портфолиото на Организацијата Трамп, вклучувајќи го неговиот клуб Мар-а-Лаго во Флорида, неговиот имот Севен Спрингс во округот Вестчестер, Њујорк, и хотелот ДЦ во зградата на Старата пошта во Пенсилванија. Avenue NW, која ја изнајмил од федералната влада додека не ја продаде во мај.

„Надуените проценки на средствата во [финансиските] извештаи не можат да се отфрлат или да се оправдаат само како резултат на претерување или добронамерна проценка за која разумните професионалци за недвижности може да се разликуваат“, се вели во тужбата.

Граѓанската жалба наведува драстични манипулации со портфолиото на лични средства на Трамп – наводно во негова насока и со помош на директори на Организацијата Трамп – во застапувањата направени пред финансиските институции и осигурителните носители. Се тврди дека вистинската вредност на неговиот имот била сокриена преку внимателно следење на извештаите и со промена на методологиите што се користат за различни пресметки.

На пример, Мар-а-Лаго, историска локација, беше проценета на 739 милиони долари врз основа на тоа дека има потенцијал за станбен развој на имотот. Во реалноста, Трамп се откажа од своите права да гради домови таму во замена за значителни даночни бенефиции познати како службености за зачувување. Вистинската вредност на Мар-а-Лаго беше околу 75 милиони долари, се вели во тужбата.

Триплекс станот на Трамп во Њујорк во кулата Трамп на Петтата авенија беше пријавен како 30.000 квадратни метри, кога навистина беше една третина од таа големина. Во 2015 година, тој наводно го проценил станот на 327 милиони долари – од 80 милиони долари пред четири години – врз основа на диво надуената квадратура, проценка што Џејмс рече дека била „апсурдна“ со оглед на тоа што во тоа време само еден стан во Њујорк некогаш имал продаден за дури 100 милиони долари.

Жалбата се додава на продлабочената листа на правни предизвици со кои се соочува Трамп повеќе од 18 месеци откако ја напушти Белата куќа и во време кога тој останува активно вклучен во републиканската политика и нашироко сугерираше дека повторно ќе се кандидира за претседател во 2024 година. Одделот го истражува можното лошо постапување со доверливите документи во Мар-а-Лаго и потенцијалната улога на Трамп и неговите блиски советници во обидите да се поништат резултатите од изборите во 2020 година; Државните власти во Џорџија и Комисијата за избор на Претставничкиот дом на 6 јануари 2021 година, исто така, започнаа опсежни истраги за настаните околу изборите.

Покрај личното именување на Трамп и трите негови деца, во тужбата се наведени имињата на организацијата Трамп и Ален Вајселберг, нејзиниот долгогодишен финансиски директор кој неодамна се изјасни за виновен за даночни злосторства, и контролорот Џефри Мекони.

Ако Врховниот суд на Њујорк и забрани на Организацијата Трамп да стекнува недвижен имот или да земе заем, како што бараше јавниот обвинител, не е јасно како компанијата би можела да продолжи да работи, дури и без Трампови на чело.

Поранешната добротворна организација на Трамп, Фондацијата Трамп, се распушти во 2018 година по тужбата на тогашната њујоршка јавна обвинителка Барбара Д. Андервуд (Д) која тврдеше дека организацијата се занимавала со самозастапување и прекршување на финансирањето на кампањата. Наодите од тој случај биле испратени и до УЈП. Канцеларијата на јавниот обвинител на сличен начин доби спогодба од 25 милиони долари во 2016 година со Универзитетот Трамп, кој го обвини дека ги измамил запишаните студенти со продавање бескорисни дипломи од неакредитирана институција.

Тужбата на Џејмс ги обвинува Трамп, неговото семејство и директорите на Организацијата Трамп дека користеле широк спектар на измамнички маневри во нивните зделки со заемодавците и регулаторите и покрај тоа што знаеле дека се нелегални. Адвокатите на одбраната рекоа пред судот дека фирмите за комерцијални недвижности рутински се расправаат за пониски даночни проценки и дека однесувањето на компанијата не се разликува, но Џејмс во средата рече дека погрешните проценки не можат да се отфрлат како „грешка со добра волја“.

Трамп и неговото семејство треба да се држат според истите стандарди како и секојдневните Американци, рече Џејмс на прес-конференција во Менхетен, истакнувајќи дека е незаконски луѓето да лажат во банките за да обезбедат заеми од факултет за своите деца или да добијат станбена хипотека.

„Тврдењето дека имате пари што ги немате не е уметност на договорот. Тоа е уметност на крадење“, рече Џејмс, исмејувајќи се со насловот на книгата на поранешниот претседател од 1987 година.

„Не може да има различни правила за различни луѓе во оваа земја или во оваа држава“, потенцира таа.

Во жалбата се тврди дека Трамп со измама заработил околу 100 милиони долари од продажбата на закупот на неговиот хотел во D.C, бидејќи тој наводно го добил закупот свесно давал лажни информации за неговиот бизнис. Исто така, се наведува дека Трамп знаел дека неговиот комплекс „Трамп Парк Авенија“ на Менхетен не вреди ни приближно до она што тој го тврдеше бидејќи некои од единиците биле стабилизирани со изнајмување.

Тимот на Трамп тврдеше дека кутиите во Мар-а-Лаго содржеле само исечоци од вести

Во тужбата се тврди дека Организацијата Трамп добила поволен даночен третман и службености, вклучително и даночната поволност за Мар-а-Лаго, во замена за ограничувања за идниот развој, но намерно ги изоставила тие ограничувања при вреднувањето на имотите во сопственост на Трамп за заемодавците.

Ниту една банка или осигурителна компанија јавно не обвини дека била измамена од Трамп при водење бизнис со него. И федералната влада ја одобри продажбата на закупот на хотелот D.C. претходно оваа година. Покрај тоа, на Трамп му беше одобрено да рефинансира заеми на неколку негови имоти откако ја напушти функцијата на почетокот на 2021 година, вклучително и заем од 100 милиони долари на Трамп Тауер што го рефинансираше во февруари и заем на неговиот клуб за голф Дорал во Флорида.

Но, во тужбата има докази дека некои од партнерите на Трамп се распрашувале со неговата компанија дали информациите што ги дала за тие договори за заеми се точни.

Во декември 2020 година, откако беа објавени наводите за потенцијално лажни информации во финансиските извештаи, претставници на Дојче Банк им пишаа на претставници на Организацијата Трамп да кажат дека давање какви било „лажни или погрешни“ информации до банката претставува неисполнување на обврските, се вели во тужбата. Адвокатот на Организацијата Трамп, наводно, одговорил велејќи дека ќе има одговор „во следните неколку дена“. Но, според жалбата, компанијата не одговорила откако банката се надоврзала.

Организацијата Трамп исплати еден заем на Дојче банк кога го продаде хотелскиот закуп во Д.К. Исто така, го рефинансираше долгот на Дојче во своето одморалиште Дорал.

Поднесувањето на Министерството за правда укажува на нова правна опасност за Трамп и неговите адвокати, велат експертите.

Севкупно, канцеларијата на јавниот обвинител поднесе 873 страници со аргументи и експонати, вклучувајќи ги и годишните извештаи за финансиската состојба на Трамп од 2011 до 2021 година.

Џејмс и тогашниот окружен обвинител на Менхетен, Сајрус Венс Џуниор отворија паралелни истраги за деловните практики на Трамп во 2019 година, откако поранешниот инсајдер на Трамп, Мајкл Коен, сведочеше пред Конгресот дека неговиот долгогодишен шеф користел лажни изјави за нето вредноста за службени цели.

За разлика од граѓанската истрага на Џејмс, истрагата од канцеларијата на окружниот обвинител беше од криминална природа, вклучувајќи големи пороти и потенцијални кривични обвиненија. Обвинителите мора да исполнат повисока законска забрана за такви обвиненија отколку што се бара за тужба. Кривичната истрага – на која и помогна канцеларијата на Џејмс – се чинеше дека завршува на почетокот на оваа година; Двајца обвинители ветерани поднесоа оставки, при што еден ја наведе фрустрацијата што наследникот на Венс, окружниот обвинител Алвин Брег (Д), не го потпишал обвинението против Трамп.

Но, Брег во средата рече дека истрагата останува „активна и во тек“. Кривичниот случај против Вајселберг, кој резултираше со признавање на вината, произлезе од истрагата на окружниот обвинител. И Организацијата Трамп е обвинета за злосторства поврзани со даноци како дел од истата истрага и е закажано за судење оваа есен.

Во текот на летото, иследниците на Џејмс земаа депозити од самиот Трамп и од две негови возрасни деца – Иванка Трамп и Доналд Трамп Џуниор – и двајцата служеа како директори во компанијата. Ерик Трамп беше сменет во октомври 2020 година. Доналд и Ерик Трамп постојано го тврдеа своето право на Петтиот амандман да избегнуваат да одговараат на прашања што би можеле да ги инкриминираат, додека Иванка Трамп и Доналд Трамп Џуниор одговараа на прашањата на Џејмс.

Трамп, Доналд Трамп Џуниор и Ерик Трамп ја нападнаа Џејмс на социјалните мрежи во средата, споделувајќи видео клипови од кампањата на Џејмс, каде ветува дека ќе го тужи Трамп, кого таа го нарече „нелегитимен пријател.“

Извор: civilmedia.mk