Струмица вечерва е домаќин на регионалниот Фестивал на храна и вино, во рамките на иницијативата „Отворен Балкан“. По успешната реализација на првиот Меѓународен саем за вино, храна и туризам „Винска визија на Отворен Балкан“, кој од 1 до 4 септември се одржа во Белград, во Струмица продолжува промоцијата на најдобрите вина и највкусната автентична храна од земјава. 

Овој фестивал на вино и храна се одржува во соработка со реномираната организација „Егзит“ во чија организација е и веќе најавениот музички хепенинг „Get EXITed“ каде покрај богатата музичка програма, ќе биде понудена и специфична и интересна ено-гастрономска програма.

Фестивалот на храна и вино бесплатно ќе биде отворен за сите посетители и ќе се одржи во Градскиот парк во Струмица, а ќе ги понуди најдобрите регионални и локални винарии, регионални изложувачи на храна како и произведувачи на традиционални органски специјалитети од македонската кујна. Присутни ќе бидат најдобрите готвачи од најпознатите струмички ресторани и учениците на СОУ „Димитар Влахов“ од угостителско -туристичката струка, профил готвач, кои заедно ќе подготвуваат локални специјалитети.

Дел од саемот ќе бидат и штандовите на малите произведувачи и земјоделци со органски производи.

Во соработка со музичкиот хепенинг Get EXITed планирана е програма проследена со концерти кои ќе траат од 19 до 4 часот.

Регионалниот Фестивал на храна и вино во Струмица, кој се реализира во рамките на иницијативата Отворен Балкан, претставува одлична можност за уживање во сортните македонски вина, автентичната македонска храна и светските музички ноти.

На големата „Get EXITed“ забава вечер во Градскиот парк во Струмица ќе настапат возбудливите имиња од светската и регионалната музичка сцена – Дебора Де Лука, Махмут Орхан, Сенида и Кристијан Молнар. Поддршката од домашната сцена пристигнува со настапите на Дина Јашари и Другари, 21 Век и диџеите Гоце С.А.Ф. и Чваре (Фанки Фреш).