Поранешниот претставник на Аризона Габриел Гифордс говорејќи  на панел пред Сенатот им порача на сенаторите “вие мора да делувате”.

Госпоѓа Гифордс беше повредена во глава за време на престрелката на средба со нејзините избирачи, во 2011, кога шест луѓе загинаа.

Заедно со нејзиниот сопруг формираа група Америка за одгвоорни решенија, за да ги поддржат законодавците кои поддржуваат рестрикции на поседувањето на оружје.
Ова е нејзиното излагање пред Сенатот.

“Ви благодарам за поканата денес тука. Ова е важна конверзација за нашите деца и нашите заедници, за Демократите и Републиканците . Зборувањето е тешко, но морам да кажам нешто важно.

-Насилството е голем проблем. Многу деца умираат. Многу деца. Мораме да направиме нешто. Тешко ќе биде, но сега е време. Вие мора да делувате. Храбрите Американци на вас сметаат. Ви благодарам.”