Европјаните не ја сакаат ЕУ ама не можат без неа

Кризата низ која поминува ЕУ му нанесува огромна штета на европскиот проект. Опаѓањето на поддршка за овој проект е вистинската болест која се соочува ЕУ, тврди ПЕВ истражувачкиот центар кој спровел анкети во 8 земји и дошол до заклучок дека позитивниот став кон ЕУ станува вистинска реткост. За кус период помеѓу 2012 и 2013 година поддршката на ЕУ опаднала речиси насекаде, но најмногу изненадува тоа што најлоши проценти се констатирани во Франција која не се смета за земја која има сериозни проблеми како Грција и Шпанија.

Само во текот на минатата година расположението на Французите се влошило па дури 91 отсто имаат негативно мислење за економијата. Тие се незадоволни и од своето раководство. Само една година по изборот за претседатела Франсоа Оланд Французите сметаат дека не ја врши добро неговата работа на лидер особено во областа на економијата.

Оваа критика на престедателот е поголема од најлошите анкети за неговиот претходник Никола Саркози. Исто така невообичаено за Французите е тоа што ја губат доверата во европскиот проект со 77 отсто кои веруваат дека европската економска интеграција влијаела лошо во нивната земја, а 58 отсто имаат лош впечаток за ЕУ.

Истражување заклучува дека постои огромна разлика помеѓу јавното мислење за европската криза помеѓу Франција и Германија. Овој пад на поддршката за ЕУ во Германија е далеку помал додека во долг период двете земји, основачи на ЕУ, имаа слични резултати.

Сега грижата на Французите е послична онаа на Шпанија, Грција и Италија. Французите се загрижени за невработеноста и инфлацијата и за лошите политички лидери како и овие јужни земји членки на ЕУ.

Помеѓу лидерите најдобро стои Ангела Меркел останува да биде популарна во својата земја иако 88 отсто Грци 57 отсто Шпанци и 50 отсто Италијани сметаат дека нејзиното менаџирање на кризата било лошо. Освен Германците со верба со својата лидерка, не веруваат дека капацитетите на своето раководство.

Европјаните се длабоко загрижени за економијата. Само 1 отсто Грци, 3 отсто Италијани, 4 отсто Шпанци и 9 отсто Французи сметаат дека нивната економска ситуација е добра. Но позитивно мислење на својата економијата имаат 57 отсто Германци и ова истражување покажува дека живеат во свет поинаков од тој на своите европски партнери.

Освен разочарувањето во ЕУ истражувањето покажува и една позитивна страна за сите а тоа е желбата за се остане на еврото. Во Грција го има 69 отсто кои го сакаат еврото, во Шпанија 67 отсто, во Италија 64 отсто и 63 отсто во Франција. Споредено во 2012 година поддршката на еврото денес е поголема од порано, особено во Шпанија и Италија.