САД и Авганистан се земји кои најмногу го менувале своето знаме, а едно од најинтересните во светот го има Мозамбик со симболите на книга, мотика и на Калашников. Ова го нагласува претседателот на Меѓународната федерација на вексилолози, Жељко Хајмер.

Држава што го најмногу го менувала своето знаме во денешно време е Авганистан, дури 15 пати, а земја со најмногу додадени нови симболи (27) се САД за истакнување на државите. Првото официјално американско знаме по револуцијата од 1776 година имало 13 држави, а сега има 50.

Во однос на формата, повеќето знамиња се правоаголни или квадратни. Единствената држава што отстапува од тие од форми е Непал кој има два триаголника.

Знамето на Мозамбик – Фото: mozambique.co.za

Најстарото знаме што е во континуирана употреба е на Данска. Се користи во иста форма уште од 13-от век, знамето на Холандија датира од 1572 година, а на Непал од 1743 година.

Најнова промена на знаме изврши Мавританија која во 2017 година беше додадена црвена вертикална линија. Претходно, имаше само зелена подлога. Мјанмар го смени знамето во 2010 година кога решија повеќе да не го користат она од времето на Бурма.

Најчестиот симбол е ѕвездата и се наоѓа на околу 60 национални знамиња, следат грб, круг, сонце и месечина. Хрватскиот стручњак го посочува и знамето на Бермуда на кое се наоѓа брод што тоне.

Доминикана има папагал со пурпурно-зелена боја, Киргистан прикажува вкрстени греди на традиционалниот номадски шатор што гледа однатре кон горе.

Едно од поинтересните е бразилското знаме, каде се додава по еден ѕвезда за секоја држава, но тие се прикажани во различни големини во зависност од површината на регионот.

Знаме со најмногу симболи е знамето на Туркменистан, кое има дури 12.

Најубавото меѓународно знаме, според Хајмер, е знамето на Северна Македонија.

„Тоа предизвика многу полемики во 90-тите години, па затоа мораше да се смени. Денешното знаме беше усвоено со едноставен, но многу препознатлив дизајн“, рече Хајмер.

Терминот вексилологија за првпат го користел американскиот автор Витни Смит во 1958 година. Меѓународното здружение на вексилолози е основано на 7 септември 1969 година, со цел да се создаде центар на информации и знаења за знамиња од сите видови, нивните форми и функции.