Претседателот на Уставниот суд Сали Мурати за утре закажал колегиум со судиите, на кој детално ќе дискутираат по иницијативата за поведување постапка за членот 353, став 5 од Кривичниот законик, а која се однесува за злоупотреба на службената положба. По овој предмет уставните судии дискутира на последната седница, а гласањето беше одложено за следната седница.

-Ние во Уставниот суд имаме сериозен пристап за секој предмет. Предметот се одложи минатата седмица. Утре поради сериозноста на работата закажав колегиум со судиите, на кој детално ќе дискутираме за оваа проблематика. Откога ќе завршиме со колегиумот, ќе заземеме став за понатамошната постапка, изјави Мурати одговарајќи на новинарско прашање по денешната средба со францускиот амбасадор Кристиан Тимоние.

Мурати рече дека предметот бил на дневен ред на седницата што се одржа минатата недела и за него се отворила полемика.

-Секој судија си има свој пристап во предметот и јас како судија имав свој став и свое стојалиште, но поради  интересот на јавноста во Република Македонија предметот во договор со судиите минатата недела го одложивме. Утре имаме колегиум само за таа точка. Сите судии имаат сериозен пристап по предметот и по колегиумот ќе го утврдиме понатамошниот тек на предметот, истакна Мурати.

Иницијативата за оценување на уставноста на став 5 од членот 353 за злоупотреба на службената положба е поднесена од адвокатот Еленко Миланов, кој брани неколку поранешни функционери.

Оспорени се два члена од измените на Кривичниот законик од 2004 и 2009 година. Со првите измени се воведува ставот 5 во членот 353, а со вторите измени се зголемува затворската казна од најмалку четири години на најмалку пет години затвор.

Четворица од деветмината судии – Елена Гошева, Јован Јосифовски, Никола Ивановски и Осман Кадриу побарале веднаш да се прифати иницијативата и да се расправа за уставноста, застанувајќи во одбрана на функционерите осомничени во дела за злоупотреба на Буџетот. Според нив, казната од минимум 5 години затвор е превисока и вината треба да ја сносат членовите на комисиите за јавни набавки.

За разлика од нив, новиот претседател Сали Мурати, кому ова му беше прва седница по изборот за претседател на Уставниот суд, се изјаснил дека нормата треба да остане, бидејќи креирањето на казнената политика е работа на Владата и на Собранието и не треба да се мешаат во тоа.

Половина од уставните судии бараат помали казни за случаите на СЈО