Русија се обидува да шири искривени информации за максималистичката цел што би сакала да ја постигне во војната против Украина, соопшти Институтот за проучување на војната (ISW), тинк-тенк со седиште во САД, во својот дневен извештај, пренесува Укринформ.

Во нивната анализа на ситуацијата од 16 август, експертите на ISW изјавија дека „руските стратешки цели остануваат непроменети: промена на режимот во Киев и обезбедување територијална контрола над поголемиот дел од Украина“.

Во исто време, рускиот претседател Владимир Путин, во својот говор на форумот Армија-2022 на 15 август, испушти спомнување на територија надвор од Донбас додека ги опишува целите на руската војна во Украина. Тој рече дека руските и силите на Донбас ја „вршат својата должност“ да се борат за Русија и да го „ослободат“ Донбас.

Според заклучоците на ISW, ваквата ограничена изјава за руските цели е во остра контраст со претходно артикулираните руски воени цели за „денацификација“ и „демилитаризација“ на цела Украина.

Релативно ограничената изјава на Путин дополнително е некомпатибилна со руските акции за интегрирање на окупираните делови од регионите Керсон и Запорожје во Руската Федерација, велат експертите.

Извор: civilmedia.mk