Инвеститорот на објектот во општина Илинден каде што вчера се удави 13 годишно девојче немал дозвола за градба – изјави за НОВА ТВ градоначалникот на Илинден, Жика Стојановски.

Стојановски вели дека инспекторите од општината извршиле увид на местото каде што инвеститорот почнал подготвителни активности и утврдиле дека не се почитувани елементарните услови за градење.

„Изразуваме сочуство за несреќниот случај. Како општина очекуваме од сите градежни фирми да  ја знаат и почитуваат процедурата согласно Законот за градење и другите закони. Во овој случај инспекторите утврдија дека не се почитувале елементарните услови“ рече Стојановски за НОВА ТВ.

Денеска инвеститорот со дрвени огради го заградил местото каде што вчера падна 13 годишното девојче и се удави во насобраната вода. Според Стојановски, инвеститорот сакал на местото да гради згради.

Сите податоци за инвеститорот и за направените пропусти ќе бидат доставени до Обвинителството. Од таму денеска соопштија дека е издадена наредба за обдукција на девојчето и за прибирање на дополнителни податоци.
„Побарани се информации за фирмата која ги изведувала градежните работи и за текот на градбата. Во исто време, се прибираат податоци од инспекциските служби и од други надлежни органи за да се утврди евентуална кривична одговорност“ соопшти Јавното обвинителство.
Жителите на општина Илинден бараат одговорност за смртта на девојчето  и прашуваат „Дали можеше трагедијата да се спречи“.
Девојчето се удави во ископ исполнет со вода во месноста Бигла во населбата Илинден. Според изјави од жители на Илинден, 13-годишното девојче  влегло во ископот со вода за да го извлече братчето и друго дете кои паднале во дупката.